Asociatia Club de Bine – raport an 2019 si planuri pentru 2020

In anul 2019, de fapt in cele 8 luni de activitate ale Asociatiei Club de Bine (mai-decembrie), am organizat sute de activitati si proiecte in cadrul programului Copii cu Viitor, in special pentru copiii aflati sub protectie in centrele de plasament. Printre altele: excursii, tabere, cursuri de limbi straine, cursuri sportive, activitati legate de dans, activitati tip hobby, activitati pentru stimularea performantelor scolare, acces la joaca, la cinema, la teatru si multe, multe altele, totul inclusiv cu dorinta de a facilita dezvoltarea corecta a copiilor si integrarea lor sociala.Sute de copii au fost implicati in activitatile Copii cu Viitor, multi dintre ei chiar si de zeci de ori.

In plus, prin proiectul Aniversari cu Bucurie, in cadrul Copii cu Viitor, sute de copii au primit cadouri de ziua lor de nastere! In prezent, lunar, TOTI copiii si tinerii din 9 centre rezidentiale ale DGASPC Constanta primesc cadouri in luna in care isi aniverseaza ziua de nastere. In general, acest proiect presupune cadouri colectate direct din comunitate (insa lunar trebuie sa suplimentam aceste cadouri, atunci cand nu reusim sa gasim destui oameni dornici sa ajute cu cate un cadou pregatit special pentru cate un copil).

Cu foarte putin, am reusit sa facem mult (desi… ne-am fi dorit mult, mult mai mult): S-au inregistrat donatii totale in suma de 16655,47 lei, din care s-au cheltuit in total, pana la 31 decembri 2019, 13059,35 lei. Cea mai mare parte a fondurilor a fost cheltuita concret pentru activitatile copiilor: cazare si transport tabere-excursii unde a fost cazul, transport asociat, mancare pentru copii (inclusiv gustari si mese in oras la diverse activitati in Constanta), acces divertisment (de exemplu bilete la film, spectacole, in unele cazuri cand nu am obtinut gratuit sau a trebuit sa suplimentam). Ocazional a trebuit sa suplimentam cadouri din campania Aniversari cu Bucurie sau sa cumparam accesorii ori obiecte pentru activitatile copiilor (sub 5% din totalul de bani cheltuiti in 2019). Cheltuieli „postale si taxe de telecomunicatii” 88,44 lei, cheltuieli de „reclama si publicitate” (domeniul web) 53,55 lei, cheltuieli cu servicii bancare 43,92 lei plus diverse taxe de procedura – notariale, fiscale.

Cele mai multe activitati ale copiilor nu au presupus deloc costuri (am implicat parteneri, sponsori directi, voluntari, am obtinut gratuitati) sau doar costuri cu mancare pentru copii.

Peste 90% din cheltuieli s-au dus direct catre activitatile copiilor (acolo unde nu s-a putut obtine gratuit), insa considerand si celelalte elemente tot conditie pentru realizarea activitatilor, putem spune ca 100% din banii existenti au fost utilizati pentru copii, in cel mai eficient mod posibil.

Ne-am indeplinit obiectivul asumat: acela de directiona aproape totul concret catre copii si de a evita cat mai multe chetuieli. Nu avem cheltuieli cu resurse umane, nu avem cheltuieli logistice decat marginal, cele absolut necesare pentru desfasurarea activitatii (si chiar si pe acestea le evitam pe cat posibil).

BCR ne sprijina cu un cont special, acoperind mare parte din cheltuieli, donatiile online le primim fara taxe de niciun fel (tot BCR ne ajuta).

Foarte important: serviciile de contabilitate (in mod normal mii de lei anual) ne sunt oferite gratuit de cabinetul expertului contabil Viorica Neamtu, ceea ce echivaleaza cu o donatie consistenta! (cele mai multe ONG-uri platesc aceste costuri din banii din donatii).

Decathlon a sprijinit copiii din centre cu donatii in produse (de mare utilitate inclusiv pentru unele activitati Copii cu Viitor – excursii la munte, dans, inot etc.), valoarea totala fiind de mii de euro.

Partenerii care ofera acces la activitati, diverse gratuitati si cadouri, in mod direct copiilor, sunt de asemenea de mare ajutor, cu o valoare financiara foarte mare. Mentionam doar cativa parteneri a caror ajutor a contat enorm pentru copii in 2019: Culture Kids Arena, Happy Planet, Ludens, Aqua Magic, Iceland Skating, JT Watersports, Scarlet Oak Learning Center, Scoala de Aikido Constanta, A.C.S. Dance Art Constanta, Atena Sport Club – Scoala de inot Razvan Florea, One Yoga Studio, San Marco Pizza, Papa Bun, Golful Pescarilor, Museum of Senses. Le multumim si celor care s-au implicat ocazional si speram ca si mai multe persoane sa le urmeze exemplul in anul 2020.

Per total, in 2019, beneficii cu valoare de zeci de mii de euro (de fapt, ajutor nepretuit!) pentru copiii fara familie alaturi sau in diverse situatii vulnerabile. Focusul nostru a fost 99% pe copiii institutionalizati, marginal ajutand cazuri speciale.

Totul a fost reusit cu implicarea OAMENILOR – voluntari, parteneri, sponsori, donatori. Programul Copii cu Viitor mobilizeaza si resursele din sistemul de protectie, asadar multumim si OAMENILOR de la DGASPC Constanta, care se implica in multe situatii si cu SUFLET, dincolo de indatoririle asumate prin fisa postului (educatori, sefi de centre, asistenti sociali, management).

In 2020, ne dorim sa facem ECHIPA mai buna cu toti acesti OAMENI si sa extindem actiunile noastre cu o organizare cat mai bun. In curand vom lansa si evenimente de recrutare voluntari.

Oricine se poate implica, avem mare nevoie de donatii pentru copii. Va promitem cel mai transparent program social si cea mai eficienta actiune pentru copiii vulnerabili din comunitate!

Puteti dona online prin Bursa Binelui pe www.copiicuviitor.ro sau in contul bancar: Asociatia Club de Bine – RO28RNCB0114163388250001 – BCR.

Vizitati pagina de Facebook Copii cu Viitor pentru a fi la curent cu activitatile si noutatile Copii cu Viitor.

Razvan Iancu,
Coordonator – Copii cu Viitor
Presedinte – Asociatia Club de Bine